İrlanda Patates Kıtlığı ve Osmanlı Yardımı

kitlik-ve-irlanda
Kıtlık içinde İrlandalılar
Diğer bir ismi ile Büyük Kıtlık olarak adlandırılan İrlanda Patates Kıtlığı, 1845 yılında başlayıp 1852 yılında sonlanmıştır. Bu kıtlık döneminde kitlesel açlıklar, hastalıklar ve büyük oranda göçler görülmüştür.

Kıtlık döneminin başlamasında etkili olan etken ise halkın temel gıdası olan patateslere bulaşan phytophthora infestans mantarıdır. Bu mantar yüzünden 1845 yılında ekilen patateslerin neredeyse yarısı yok olmuştur. Bunun yanı sıra depolanan patateslerde bundan zarar görmüştür. Bu olaylar sonucunda İrlanda halkı 7 yıl boyunca açlık çekmiş ve 1.000.000 kişiyi yani halkın yaklaşık %20-25'ini kaybetmiştir.

Kızılderili Yardımı
Bir Kızılderili kabilesi olan Çoktavlar kendi aralarında 710$ toplayarak bu parayı İrlanda'ya yardım amaçlı göndermişlerdir. Kimi kaynaklara göre 170$ olduğu da iddia edilmektedir.

Osmanlı Yardımı
1847 yılında kendi kraliçelerinden yani İngiliz kraliçesinden sadece 2.000£ yardım gören İrlanda halkı için dönemin Osmanlı Padişahı Abdülmecid, İrlanda halkı için 5.000£ yardımda bulunmak istediğini İngiliz hükümetine bildirmiş fakat İngiliz Kraliçesi bu yardımı, kendi yardımından daha fazla olduğu için kabul etmemiş ve miktarın düşürülmesini istemiştir.

Bunun üzerine yapacağı yardımı 1.000£'a düşüren padişah, para yardımının yanı sıra 4.000£ değerindeki buğdayı da gemilerle İrlanda'nın Dublin Limanı'na göndermiştir ancak yine kraliçenin isteği üzerine Abdülmecid yapacağı yardımı, Dublin Limanı'na 50 km uzaklıkta olan Drogheda Limanı'na boşaltmıştır.

Bu yardımlar üzerine İngiliz kraliçesi ve hükümeti Osmanlı Devleti'ne teşekkür mektupları yollamıştır. Yardım eli uzatılan İrlanda halkı da aynı şekilde mektup yollamıştır.

Mekktupta yazanlar şöyledir: "Zat-ı Şahaneleri Osmanlı Mülkünün Sultanı Abdülmecid Han’a, aşağıda imzası bulunan biz İrlanda eşrafı, siz zat-ı devletlerinin mağdur ve perişan İrlandalılara karşı gösterdiğiniz alaka ve geniş kereminiz dolayısıyla minnet ve en derin şükranlarımızı arz için müsaade istirham ediyoruz.
Yine ahalimiz adına ihtiyaçlarımızın görülmesi için siz zat-ı şahaneleri tarafından yapılan bin sterlinlik nakdî yardım sebebiyle teşekküre cesaret eyliyoruz.
Hikmet-i ilahî memleketimizi başlıca gıda maddesinden mahrum etti; ahalimizi hiçbir medenî millete isabet etmeyen kıtlığa duçar eyledi.
Bu çetin zamanda felaketzede İrlandalıların kendilerini ve ailelerini açlıktan kurtarmak için kendilerinden daha az belaya uğrayan diğer ülkelerin kerem ve ihsanına el açmaktan başka çaresi kalmadı.
Siz zat-ı âlileri yapılan bu çağrıya cevap verdiniz. Onlarca ırkdaşımızı yok olmaktan kurtaran bu vakitlice ve cömert yardımınız için İrlanda ahalisi adına zat-ı şahanelerine minnet ve şükranlarımızı arza müsaade rica ediyoruz."


drogheda-fc
Günümüze Kadar Uzanan Dostluk
Avrupa ülkelerinden bile yardım görmemiş ancak İrlanda halkı ile oluşan gönül bağımız bugünlere kadar dayanmış durumdadır. Günümüzde ise Osmanlı Devleti'nin yaptığı gönlü pekliğe karşılık Drogheda bölgesinin ve futbol takımının sembolü bizi temsil eden ay ve yıldız olmuştur.

Ancak kimi tarihçilere göre bölge ve futbol takımının sembolünde ay ve yıldızın bulunmasında Osmanlı Devleti'nin hiçbir etkisinin olmadığı iddia edilmektedir.

Yorumlar

  1. Bugün olsa " patates mi ? Bırak yaaa " diye söylenip dururuz. Geçenlerde okumuştum bilmiyorum ne kadar doğrudur patates ilk önceleri hayvan yiyeceğiymiş .. Sizde bu konuda çok güzel bilgi vermişsiniz elinize sağlık makale çok dolu olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler, dediğiniz gibi medeniyet kesinlikle geçmişi küçümseyecek kadar gelişmiş durumda.

      Sil

Yorum Gönder