Osmanlı'nın Alman Seferi

Bu sefer Kanuni Sultan Süleyman tarafından, 1532 yılında Budin şehri ve diğer Macar topraklarını Avusturya imparatoru Kral Ferdinand'dan kurtarmak amacı ile düzenlenmiştir.

birinci-ferdinand
I. Ferdinand
Olayların gelişmesi
Avusturya kralı Ferdinand, kardeşi olan Almanya kralı V. Karl'ın desteği ile, Macaristan topraklarını elinde tutmak istiyordu. Bu amaç uğruna birkaç kez Kanuni Sultan Süleyman'a başvuran ancak olumsuz karşılanan kral Ferdinand, 1532 yılında Osmanlı topraklarına saldırmaya başladı.

Kral Ferdinand, 1531 yılında Osmanlı'ya ait Estergon, Vişegrad ve Vaç kalelerini ele geçirdikten sonra Budin'i kuşatmıştır. Buna karşılık vermek isteyen Kanuni Sultan Süleyman, Alman Seferi'ni açmıştır.

Osmanlı'dan karşılık
Osmanlı himayesinde olan Macar kralı Jan Zapolya, Budin kuşatması üzerine Semendire ve Bosna sancaklarına ait askerler tarafından yardım almıştır. İki Osmanlı gücü -Semendire ve Bosna sancakları- arasında kalacağını ve ağır kayıp vereceğini düşünen Ferdinand, Budin kuşatmasını kaldırmış ancak Kanuni Sultan Süleyman'ın sefere çıkmasını önleyememiştir.

Alman Seferi
guns-kusatmasi-cizimi
Güns Kuşatması'nı resmeden bir gravür
Kanuni Sultan Süleyman, 25 Nisan 1532 yılında ordusuyla birlikte İstanbul'dan çıkmıştır. Seferin asıl amacı Osmanlı topraklarına saldıran kral Ferdinand'a destek veren Alman imparatoru V. Karl ile bir meydan savaşı yapmaktı. Osmanlı askerleri Köseg'e kadar ilerlemiş ancak ne V. Karl ne de Ferdinand ile karşılaşabilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman sonrasında V. Karl ile Ferdinand'a karşına çıkamadıkları için oldukça ağır mektuplar göndermiştir.

Ayrıca sefer sırasında Kanije ve Güns kaleleri de ele geçirilmiştir. Kalelerin yanı sıra Türk akıncıları tarafından küçük Alman birlikleri de yok edilmiştir.

İkinci safha
Macaristan'da Almanlara karşı aldığı zaferlerden güç alan Kanuni Sultan Süleyman, Avusturya'ya karşı taarruz etmeye başlamıştır ancak Viyana şehrinin önünde V. Karl ve ordusuyla karşılaşmayı bekleyen Kanuni Sultan Süleyman karşısında bir ordu görememişti. Bunun üzerine ilerleyerek bazı kaleleri ve Graz şehrini fethedilmiştir.

Bunun üzerine afallayan Hristiyan camiası Osmanlı'nın Avrupa'yı fethedeceğinden korkuyor ancak topraklarını korumak uğruna Osmanlı'nın karşısına bile çıkmıyorlardı.

İlerlemeye devam eden Kanuni Sultan Süleyman, Anadolu'dan çıkan isyan seslerinden dolayı endişelenmiş ve seferi tamamlamamıştır. Avrupalılar'ın barış istekleri üzerine de tereddüt etmeden geri dönmüştür.

Yorumlar

  1. I. Süleyman'ın en başarılı bulduğum noktasıdır bu. Yani ne doğuda ne de batıda karşısına savaşmak için pek kimsenin çıkmaması. Tabi bunda Mohaç zaferinin kısa bir sürede kazanılmasının etkisi de büyüktü elbet. Hatta Sultan Süleyman'ın, Şarlken'e bu konu hakkında yazdığı mektup da oldukça meşhurdur.

    Bu arada açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünceleriniz ve yapıcı yorumunuz için teşekkür ederim, hocam.

      Sil
  2. Yazı için çok teşekkürler. Graz şehrinin fethedilmesine ilişkin kaynak nedir?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder